Oktober måned 2021
Rul ned på siden for at se nyeste billeder og videoer.
Den 5. oktober var det flot vejr. Jens Jørgen og jeg kørte på Agger Tange fra morgenstunden for at kigge efter og fotografere træk.
Lille kobbersneppe
Skarv
Hjejler
Stor præstekrave.
Stær
Storspove
Tornirisker
Hugormeunge.
Fra den 6. til den 9. oktober havde jeg, sammen med Conny og Jens Jørgen lejet sommerhus på Stevns. Vi skulle, hvis vindretningen var rigtig, opleve fugletrækket her, når de forlod Falsterbo og kom ind over Stevns. Vi havde rigtig flot vejr, men trækket svigtede lidt. En tågebanke lå over Fasterbo og det pressede fuglene ud længere oppe ad kysten, så vi ikke kunne se dem. Det var da lidt øv, men vi havde alligevel nogle gode dage.
Stevns klint.
Spurvehøg
Husskade
Stevns kridtbrud
Stevns fyr
Højerup gl. kirke.
Sagnet lyder at kirken blev bygget af en skipper i havsnød, der lovede at opføre et kapel, hvis han blev frelst.
Kirken ligger på den 30 m høje klint. Den blev indviet 1357, men havet undergravede klinten, og i 1928 styrtede koret i havet. Resten af kirken er sikret ved undermuring.
Siden kirken blev bygget omkring år 1250 havde klintekanten nærmet sig ubarmhjerteligt. Ifølge lokale sagn rykkede kirken hver julenat et hanefjed ind i land, men det var altså ikke nok til at redde den.
I 1600-tallet var klinten begyndt at gnave sig ind på kirkegården med det makabre resultat at kisteender og skeletter stak ud af klinten. I 1910 opgav man at bruge kirken, med der skulle gå endnu 18 år inden skæbnen indhentede bygningen.
Den 16. marts 1928 klokken fem om morgenen skete der et klinteskred ved Højerup. Det er sket både før og siden, men dette klinteskred var specielt, fordi det tog koret fra Højerup gl. Kirke med i faldet.
Den delvist nedstyrtede kirke blev hurtigt et tilløbsstykke. I løbet af tre dage besøgte omkring 40.000 mennesker Højerup. Alle var fascinerede af det dramatiske syn af en overrevet kirke og de sørgelige rester af kor, alter, gravsten, kister og skeletter ned på stranden. Ret hurtigt efter styrtet blev det besluttet at sikre kirken mod yderligere nedstyrtning. I dag knejser kirken stolt på den yderste klintekant, og det forsvundne kor er blevet erstattet af en udsigtsterrasse, der giver et fantastisk udsyn over klint og hav.
Kirken er bygget i romansk stil i år 1250.
Højerup nye kirke.
Højerup Kirke er en kirke i Højerup Sogn i Stevns Kommune. Kirken er bygget 1912-1913 til erstatning for den gamle Højerup Kirke, som var bygget så yderligt på Stevns Klint, at den måtte opgives på grund af faren for nedstyrtning
Solopgang torsdag den 7. oktober.
Fasan høne.
Fasan hane.
Indtrækkende Bramgæs.
Bramgæs
Gransanger
Vi havde stor fornøjelse af en flok Halemejser, som holdt til i haven, hvor vi boede.
7. oktober. Tåget og dieset stort set hele dagen.
Vores sommerhus.
En af vandrefalkene, som yngler på klinten. Der skulle være to ynglepar.
Sortstrubet lom
Vandrefalk
Trækkende Mørkbuget Knortegæs.
Den 9. oktober. Hjemrejsedag. Flot vejr med en fantastisk solopgang. Vi besøgte Michael på vejen hjem. Her fandt vi Det hvide C, som er mere almindelig på Sjælland end i Jylland.
Spurvehøg.
Store flokke af Traner trak sydpå..
En måbende Råge. Den har sikkert aldrig set jyder før.
Det hvide C. Fotograferet hos Michael.
Her ses det hvide c på undersiden af vingen.
Den 15. oktober. Efter dagens ringmærkning kørte Jens Jørgen og jeg på Agger Tange. Det gav ikke noget særligt sindsoprivende. Et Rådyr og en Lille kobbersneppe var det vildeste.
Lille kobbersneppe.
Rådyr.
Den 17. oktober. Badende Gransanger.
Gransanger
Den 18. oktober. Drosselfuglene og Stærene har for alvor kastet sig over Rønnebærrene.
Stær.
Ringdrossel
Den 19. oktober fortsatte festlighederne.
Kvækerfinke
Stær
Bogfinke
Solsort
Vindrossel
Kvækerfinke
Den 22. oktober var de fleste bær spist.
Blåmejse
vindrossel
Solsort
Sangdrossel
Den 23. oktober. Hanstholm havn. Der var set Søkonge efter stormen, men så heldig var jeg ikke. Der var dog heldigvis andet at kigge på.
Rødstrubet lom.
Alk.
Skærpiber
Lomvie
Den 28. oktober.Spættede sæler på Agger Tange.
Den 29. oktober ringmærkede vi i Hanstholm. Vi havde heldigvis ikke mere travlt end vi havde tid til at kigge på de indtrækkende fugle.
Alliker.
Vindrossel
Råge
Den 31. oktober
Topmejse. Hvidbjerg V. plantage.
Dompap fra haven.
Vindrossel fra haven.