Agger Tange den 25. marts 2008

   
Påskens pludselige snevejr, gav mig en ekstra fridag. Jeg fik hurtigt ordnet det, der skulle ordnes hjemme, så jeg kunne godt smutte en tur på Agger Tange.  Vejret var herligt. Temperaturen lå lige på frysepunktet, der var næsten ingen vind og solen skinnede. Sneen lå ny og hvid og fik landskabet til at ligne et julekort. Men det havde jo et eller andet sted passet bedre, hvis det havde set sådan for tre måneder siden. Nu var vi altså sidst i marts og jeg tror de fleste af os, hellere ville mærke foråret.

Jeg kørte ind over Ørum til Lodbjerg. På markerne så jeg flere store flokke Sanglærker, som havde samlet sig. Enkelte Rørspurve havde sluttet sig til dem, og nu løb de omkring på stupmarkerne og søgte efter føde. Sneen gjorde dem synlige, ligesom den røbede harene, som havde passeret vejen flere steder i nattens løb.

Da jeg kom ud til Roddenbjerg sø, var der stille, men smukt. Viberne stod og skuttede sig og så nærmest ud, som de undrede sig over, hvor det forår var blevet af, som vi næsten havde haft for få dage siden. Enkelte Grågæs var der også. De gik parvis, og det kan ikke vare længe før de begynder at lægge æg, så også for deres skyld, må denne uforudsete vinter, gerne få ende igen.

På Agger Tange var der til gengæld masser af fugle. Andefuglene var rigt repræcenteret. En stor flok Spidsænder holdt til i lagunen, sammen med Troldænder, Pibeænder, Gråænder og masser af Hvinænder. Engang imellem fik hvinænderne forårsfornemmelser, og slog med nakken.

Jeg kørte ud ad vejen, mod den store mole. På tilbagevejen sad der pludselig en Sortstrubet bynkefugl ganske tæt ved bilen. Jeg rakte forsigtigt ud efter kameraet, som lå på sædet ved siden af mig. Så fløj den bagud. Jeg bakkede stille efter den, men hver gang jeg var næsten henne ved den, fløj den drillende videre. Jeg kørte op og vendte, for at prøve en gang mere. Og endelig sad den stille så længe, at jeg nåede at trykke af. Godt nok i lidt dårligt lys, men et nogenlunde acceptabelt billede fik jeg da.

På det sidste stykke ud til havnen, var de dominerende den  Lysbugede knortegås, Alm. ryle og Stor præstekrave. To par Knarænder havde også slået sig ned dér.

Jeg begyndte tilbageturen, og fik nu solen lidt mere ind bag fra. En flok Snespurve fouragerede i græsset på venstre side af vejen.  Det snedækkede landskab må da være deres rette element.

Jeg var hjemme inden middag, men en dejlig oplevelsesrig tur rigere. Det blev til ialt 41 arter.

 

 

   
Artsliste:

Skarv, Fiskehejre, Sangsvane, Knopsvane, Grågås, Knortegås, Gravand, Gråand, Knarand, Spidsand, Pibeand, Krikand, Troldand, Hvinand, Stor skallesluger, Toppet skallesluger, Musvåge, Fasan, Blishøne, Strandskade, Stor præstekrave, Vibe, Alm. ryle, Rødben, Stor regnspove, Hættemåge, Stormmåge, Sølvmåge, Svartbag, Ringdue, Sanglærke, Sortstrubet bynkefugl, Solsort, Sjagger, Grå krage, Stær, Bogfinke, Rørspurv, Snespurv, Gulspurv, Bomlærke.

 

   

               Tilbage til   ture i Danmark                                                                                                    Tilbage til forsiden