Fugletrækket om efteråret
Kysten ved Falsterbo er næsten berømt for de fantastiske fugletræk om efteråret. De fleste fugle bryder op fra slutningen af august til slutningen af oktober. I den periode kan man opleve i tusindvis af fugle, der passerer hen over sydspidsen af Falsterbonæsset, eller som hviler ud her, inden rejsen fortsætter sydover. Hvert år passerer omkring 500 millioner fugle over Sydsverige på deres træk ned gennem Europa. Fuglene foretrækker at flyver over land og langs kysterne, hvorved de passerer Falsterbo inden de flyver over Østersøen.
Jeg har selv flere gange oplevet Falsterbo om efteråret på arrangerede ture med DOF Storstrøms Amt, mens jeg boede på Sjælland. Derfor var det med store forventninger at jeg sammen med Ivan og Hans Henrik startede fra Thy tidlig onsdag morgen, den 21. september. Vi havde lejet os ind på et pensionat, som ligger lige uden for Trelleborg. En overkommelig afstand til Falsterbo. Her skulle vi så mødes med Svend og Anna Hamborg, som først kunne komme den 22. september. Vi nåede pensionat Maglarp (som varmt kan anbefales) først på eftermiddagen. Efter indkvartering og et hurtigt stykke mad gik det så mod Falsterbo.
   
Det var overskyet og det blæste en del fra sydvest. Der var ikke den helt store aktivitet, men der trak da enkelte Musvåger.
   
Den Hvide vipstjert havde søgt op i et træ. Det var måske klogt, hvis den ikke skulle blive ramt af de mange golfkugler, som ikke altid blev på banerne.
   
Lærkefalken er en helt fantastisk flyver. Den underholdt os længe, og vi havde da også svært ved at løsrive os fra den smukke falk.
   
   
Flere gange satte den sig i træerne. Det var jo ren luxus.
   
   
   
   
Den 22. september var det lidt mere klart i vejret, bortset fra en kraftig byge, som hurtigt sendte de mange ornitologer i regntøjet. Det blæste stadig en del.
   
Der var lidt mere gang i spurvehøgene og vi oplevede et massivt træk af småfugle. Der blev denne dag talt 30.500 Bog- og kvækerfinker.3.340 Grønsisken og 230 Grønirisk. 351 Spurvehøge, 88 Hvepsevåger og 10 Musvåger.
   
Hvepsevåge
   
   
   
   
Tårnfalk ved Börringesjön
   
Stenpikker også ved Börringesjön
   
Hættemåge
Fredag den 23. september. Stadig lidt blæsende, men stort set tørt. En jævn strøm af småfugle bølgede hele tiden ud mod stranden. Dagens tal nåede op på 66.700 Bog- og Kvækerfiner. 3.920 Grønsisken, 540 Grønirisk, 1501 Spurvehøg, 22 Hvepsevåger.
Munk ved Fyledalen
   
   
På en mark nær Fyledalen observerede vi 6 Havørne og 2 Kongeørne, som var i gang med at dele et ådsel. De var ikke helt enige.
Fårene kiggede interesserede på.
   
   
   
Rød Glente
   
   
Vi sluttede dagen ved Snogeholmsjön, hvor der var flere par Toppede Lappedykkere med store unger.
   
   
Hvepsevåge
Lørdag den 23. september. Vejret viste sig nu fra den pæne side, med lidt vind og sol.
2.925 Spurvehøge 223 Tårnfalke 469 Hulduer 25.900 Bog- og Kvækerfinker, 3.220 Stære og 3.950 Grønsisken
   
5 Nilgæs trak ud forfulgt af en Bogfinke
   
   
Der blev vist ringmærkning, og overraskende gik der en Enkeltbekkasin i nettet.
   
   
Rørhøg
   
Der var trængsel om de bedste pladser.
   
Musvåge
   
Pibeænder
Pibeand
   
Musvåge
   
Rød glente
   
   
Vi skulle nu forlade Falsterbo og køre mod Thy. På hjemvejen besøgte vi Foteviken, som ligger lige nord for Falsterbo. Her gik store flokke af Grågæs.
   
En Mosehornugle blev vækket af middagsluren og fløj op af sit skjul.
   
   
Husskaden er meget talrig i Sverige
   
Overflyvende Traner
   
   
   
   
Engpibere rastede på engene ved Foteviken
   
   
                                   Tilbage til forsiden                                 Tilbage til ture til udlandet                                    Se også Falsterbo 2012                             Se også Falsterbo 2014